(+47) 7700 1800 nsk@nsk.as

NSK Ship Design med nytt skipsdesign – realiseres av nordnorsk kapital

Oct 22, 2022 | Media

NSK har designet et nesten 100 meter langt fartøy med et hybrid fremdriftssystem.

NSK har siden tidlig 2022 jobbet med utviklingen av et fartøy for operasjoner i eksponerte og tøffe farvann, tilknyttet de grønne havvindparkene.

– Dette er en stor dag for NSK Ship Design. Havvind og subseaoperasjoner til havs spås en stor vekst i årene som kommer. Dette særlig i forbindelse med de ventede havparkene som skal etableres over hele verden for å kunne produsere mer og grønnere energi, sier daglig leder i NSK Ship Design, Mats Nygaard Johnsen.

Mats Nygaard Johnsen - Daglig leder // NSK Ship Design
DAGLIG LEDER: Mats Nygaard Johnsen i NSK Ship Design. FOTO: NSK SHIP DESIGN

Grønt fartøy

Fartøyet på om lag 100 m vil ha et hybrid fremdriftssystem som gjør at det kan operere på en kombinasjon av metanol og diesel, med tillegg av en kraftig batteripakke. Dette vil gi utslippsreduksjoner på opptil 75 % sammenlignet med eksisterende flåte.

Nyvinningen på omtrent 100 meter er spesialtilpasset for å legge kommunikasjonskabler over store distanser i tøffe farvann, samt reparasjon og vedlikehold av kraft- og fiberkabler. Det vil også kunne brukes som såkalt «hotellskip» under bygging av nye, grønne havparker, med kapasitet på inntil 100 personer om bord.

NSK med nytt skipsdesign – realiseres av nordnorsk kapital

Nordnorsk kapital

Ifølge Nygaard Johnsen er det et nylig oppstartet, nordnorsk rederi som står bak.

– Det som gjør prosjektet ekstra spennende, er at det er realisert med nordnorsk kapital. Jeg kan ikke si noe mer for øyeblikket, utover at rederiet har eiere som har lang og sterk kompetanse innenfor drift av fartøyer, og har en klar vekststrategi, sier han.

Han trekker også fram samarbeidet med Sparebank1 Nord-Norge, som har finansiert prosjektet og vært en viktig bidragsyter til realiseringen.

Skipet er utviklet i samarbeid med entreprenøren Cecon Contracting AS, som har sikret seg rett til å leie fartøyet ved levering. Dette er et selskap som opererer i energi- og telekommunikasjonsmarkedet, og har spesialisert seg på effektiv installasjon av kommunikasjonskabel.

Fartøyet skal bygges på Sefine Shipyard i Tyrkia, med levering i første kvartal 2025.

Se våre andre nyheter